Monday 25 February 2013

Anthony Ravenscroft: Polyamory


Jeste li znali da na svjetskom tržištu ima više knjiga o malim rock skupinama iz Kanade, nego o višeljublju? I to ako temu proširimo na izvanbračne pustolovine i svingere…

Iz tog razloga, svaka dobra knjiga o toj temi je više nego dobrodošla. A ova knjiga čiji autor je Anthony Ravenscroft doista je jedna od najboljih za koje znam. Naslov je, naizgled, vrlo jasan – “Višeljublje”, ali već podnaslov ukazuje da se susrećemo s nečim zanimljivim i neuobičajenim: “mape za one koji nemaju pojima, te one koji se nadaju”. Nadahnuti ovitak ide još i dalje, pa kaže da će ova knjiga odgovoriti na “polovicu vaših pitanja”!

Doista, autor je vrlo realan što se tiče teme o kojoj piše. Ponajprije, prividna jasnoća naslova razbija se već na prvim stranicama knjige – što je to višeljublje? Postoji li to uopće ili se radi o još jednom pojmu kojeg smo smo izmislili da bi objasnili ono neobjašnjivo – svoj ljubavni život?

Vrijednost knjige ponajprije vidim u iskrenom, humornom (pročitajte naslove poglavlja, morat ćete se nasmijati – recimo: “Zajednički život kao metoda samoubojstva”) i samokritičnom pristupu svojim vlastitim iskustvima (preko dvadeset godina aktivnog ljubavnog ne-monogamnog života), jasno isticanje problema, dilema, zbunjenosti, pa i gluposti koje čine i na koje nailaze oni koji slijede potpuno nepoznati put višeljublja.

Novih informacija ne nedostaje. Tako ćete, primjerice, u prvim poglavljima naići na priličnu količinu novih naziva koja će vam istodobno otvoriti nove spoznaje. Saznat ćete što su to “primarni” ili “sekundarni” partneri; što je to VD (važan(a) drugi(a)); što je to ENL (energija nove ljubavi) ili VEE (oblik veze u obliku slova V). Pripremite se na niz novih i neočekivanih spoznaja.

Međutim, autor se ne zaustavlja samo na nabrajanju. Njegove analize idu mnogo dublje od toga – sve do vrlo pronicljivog sociološko-lingvističkog objašnjenja zašto je žargon važan, posebice kad ulazimo u neispitani teritorij.

Zatim slijedi kratak ali vrlo sadržajan pregled povijesti odnosa, posebice monogmanog (bračnog), te ukazivanje na mnoge mitove po kojima živimo a da toga nismo ni svjesni (primjerice kako je ljubav ili jedna ili je nema, kako svatko ima “onog pravog” i to jednog, kako ljubav prestaje kad se pojavi nova i slično). Slijede razjašnjenja legalnih pojmova, najčešćih pitanja i predrasuda (promiskuitet, razlika između svingera i višeljubnih itd.), te najčešćih problema – od ljubomore do praktičnih svakodnevnih sitnica (djece, posla, slobodnog vremena i slično).

Uglavnom, čitanje ovakve knjige, napisane iz prve ruke i to vrlo vješto, svježe i zabavno, doista vam može otvoriti nove obzore i mogućnosti vašeg vlastitog života. Samo ako ste na to spremni.
Da ne zaključim samo s toplom preporukom, istaknut ću jedan ili dva izdvojena detalja koja mi se čine važnim.

Primjerice, autor izvrsno objašnjava zašto je višeljublje nešto oko čega ne možete odlučivati – to je zapravo vaše stanje. Ili nije. Moguće je da se skrivate, da ste licemjerni ili su vas uvjerili da morate biti nešto što niste. Drugim riječima, višeljublje je u vama ili nije u vama. Ne možete “postati” višeljubni zato jer ste odlučili. Ali, možete svoju istinsku narav početi živjeti iskreno.

Ili, druga vrlo važna spoznaja koja uključuje i određenu predrasudu: višeljublje ne povlači za sobom određene značajke karaktera, ni one dobre ni one loše. Primjerice, ne možete i ne smijete reći da višeljubni ljudi nisu vjerni ili pouzdani. Ne možete reći ni da su promiskuitetni – često imaju manje partnera u životu nego oni serisjski jednoljubni (da ne govorimo o licemjernim, lažnim jednoljubnima).

S druge strane, ne smijete ni idealizirati višeljublje. Ponekad se misli da vas višeljublje oslobađa ljubomore. Nipošto! Ljubomora je znak emocionalne slabosti, posesivnosti i nesigurnosti u sebe. Višeljubna osoba može itekako biti ljubomorna – po definiciji, VIŠE nego ona jednoljubna!!!

Uglavnom, topla preporuka: pročitati!

Knjiga nije objavljena na hrvatskom jeziku. Može se nabaviti preko Amazona: Anthony Ravenscroft: Polyamory – Roadmaps for the Clueless & Hopeful, Fenris Brothers, USA, 2004.

Tekst: Adrian P. Kezele

No comments:

Post a Comment

Izrazite svoje mišljenje o napisanom, kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujemo da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.