Friday 4 January 2013

Dnevnik Dva srca 8: "Seks je fantastičan!"


U prethodnom nastavku, Robert, suprug Dva srca, opisuje kako je doživio ljubav svoje partnerice prema Mariu i kako se morao suočiti s gubitkom kontrole nad njom.
***

Problem s višeljubljem je taj što ste kao početnik često prepušteni sami sebi. Višeljubnici će rijetko otkriti tajne nekome izvan svog uskog kruga, što je i pametno, jer u današnjem svijetu teško ćete naići na bezuvjetnu podršku vašem ponašanju – čak i kod prijatelja. Stoga, ako se ne radi o nekome tko je imao direktna iskustva s višeljubljem, nemojte ga niti uvlačiti u svoj projekt bilo kakvom informacijom.

Nažalost, iz tog razloga ostajete sami u borbi s vašim dilemama i problemima, i često svoje pobjede morate izvojevati vlastitom desnicom. A takve pobjede su, vjerujte mi, puno slađe. U zadnjih godinu dana naša mala zajednica napravila je toliko napretka u životu svake osobe pojedinačno, kao i u zajedničkom životu, koliko bismo inače ostvarili u nekoliko godina prije toga. Brojnost višeljubne zajednice kao da ubrzava osobni razvoj, izazovi su češći i brojniji, i kako ih rješavate, postajete sve jači i jači. U našem malom projektu, koliko god bili spremni na sve i otvoreni za sve ideje, imali smo bezbroj izazova. Imat ćete ih i vi.

Višeljubna zajednica uglavnom umnožava: ljubav se ne dijeli između nas, već se umnožava brojem veza u našem trokutu; seks također. Broj večernjih izlazaka, društvenih aktivnosti, telefonskih poziva, suza, smijeha, svađa…sve se umnožava. Život se umnožava. Nakon jedne godine osjećam se kao da sam proživio tri; kao da mi je netko poklonio još par godina života. A zamislite ako ovo potraje još neko vrijeme…

Samo jedna stvar se ne umnožava: vrijeme. Kad malo bolje promislim, vrijeme je jedini ograničeni resurs u višeljubnoj zajednici. Sve uobičajene predrasude o tome da ćete morati dijeliti ljubav, energiju i emocije napola, padaju u vodu već prvih dana. Jedino s vremenom treba raspolagati vrlo pažljivo.

Iz toga razloga moja topla preporuka svakom novom višeljubnom aranžmanu je da pravila ponašanja postavi unaprijed. Ako ni o čem drugome, onda o raspolaganu vremenom. Svježe zaljubljeni dio trokuta sagorjet će u plamenu ljubavi, želeći provesti što više vremena zajedno dok traje čarolija prve zaljubljenosti, istovremeno kradući vrijeme trećem članu upravo u periodu kad on mora voditi najžešće bitke protiv svojih demona. Nemojte upadati u zamku gledišta da je „Ljubav sveta i sve treba prilagoditi njoj, a probleme ćemo rješavati u hodu, prema vlastitoj intuiciji“. To je nepošteno prema trećem članu, i kad se plamen zaljubljenosti nakon par tjedana malo stiša, iza vas ostaje malo zgarište koje više nećete moći oživjeti.

Pravila iz monogamnih veza uglavnom ne mogu primjenjivati na poliamorne, koje zahtijevaju puno više obazrivosti, tolerancije, komunikacije i proaktivnosti. Zauzvrat, postajete puno bolja osoba koja će se lakše nositi s nedaćama koje vam život nosi svaki dan. Dok se u monogamnoj vezi možete osloniti na prepuštanje bujici, jer samo ste dvoje, u višeljubnoj zajednici  morat ćete nabaviti čamac, jer će vas bujica odnijeti na potpuno različita mjesta ne budete li pazili. A čamac je dogovor. Koliko god prozaično i neromantično zvučalo, dogovor je vaša potvrda odgovornosti prema samom sebi i drugima, i olakšava vam reakciju kad dođe do nekakvog nepredviđenog događaja.

Vjerojatno kroz cijeli članak pomalo očekujete odgovor na jedno pitanje: kakav je seks u višeljubnoj zajednici? Moram priznati da je fantastičan; iako se ne žalim na seksualni život proteklih godina, u novoj zajednici kao da smo svi ubacili u jednu brzinu više; prešli na slijedeći nivo. Da li je problem voditi ljubav s ženom nakon što znate da je upravo došla od drugoga? Naprotiv; Dva Srca upravo iskri energijom i strašću kad se vrati u kasne noćne sate. Slijedeći ljubavnik još će samo pojačati ekstazu i sam doživjeti puno više od očekivanog. Kao da je mi je dio ljubavne energije predan od Marija putem Dva Srca. Na kraju stižemo do visina o kojima smo prije mogli samo sanjati.  I ovdje vrijedi pravilo da je podijeljena sreća zapravo udvostručena sreća.

A što je sa mnom, zapitat ćete se, ne bi li mi bilo lakše da si i ja nađem višeljubnu partnericu? Moram priznati da je i mene ta misao držala dosta dugo vremena. No, na kraju sam shvatio da bi to bilo dosta forsirana odluka, djelomično gonjena željom vlastitog Ega da barem malo zadovolji svoje bolesne apetite. Kako bi bilo praktično da si i ja imam nekakvu opciju sa strane…
Ipak, višeljublje već u svojem korijenu riječi sadrži Ljubav, i to je ono što ga razlikuje od swinganja ili promiskuiteta. Višeljubni odnos može se ostvariti i bez prakticiranja seksa; ljubav se pojavljuje u bezbroj najrazličitijih nijansi i nemojte pogriješiti svrstavajući je nasilu u neki od pretinaca. Barem u tom dijelu se možete slobodno prepustiti sili Ljubavi. No nemojte učiniti neoprostivu grešku, i jednom kad prepoznate pravu Ljubav, potisnuti je ili negirati. Kakav god bio izgovor ili isprika da to ipak učinite - nakon što ste ovo pročitali – savršeno vam je jasno tko je glavni krivac za to: onaj-s-imenom-od-tri-slova.

***

Na ovom mjestu - barem za sada - završava Dnevnik Dva srca! Zahvaljujemo sudionicima ove ljubavne priče što su svoja iskustva i razmišljanja podijelili s nama i želimo im mnogo sreće i ljubavi u budućnosti!


No comments:

Post a Comment

Izrazite svoje mišljenje o napisanom, kakvo god ono bilo, ali učinite to na pristojan i prijateljski način, tako da pridonesete razmišljanju o temi. Ukoliko niste registrirani korisnik, preporučujemo da odaberete jedno ime (Ime/URL - možete napisati samo ime) i koristite za vaše komentare samo njega - na taj način se olakšava komunikacija.